Zadania badawczeZadanie badawcze nr 3: Pozyskiwanie wieprzowiny o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającej kryteria żywności funkcjonalne Kierownik Zadania Tadeusz Blicharski, IGiHZ PAN, e-mail: t.blicharski@ighz.pl Jednostki realizujące: IGiHZ PAN, SGGW w Warszawie, IFiŻZ PAN, IBPRS (we współpracy z: Instytutem Zootechniki PIB w Balicach). Cel badań: Celem badań w zadaniu nr 3 jest opracowanie kompleksowej technologii produkcji mięsa wieprzowego, posiadającego atrybuty żywności funkcjonalnej, z przeznaczeniem na mięso kulinarne i przetwory przy uwzględnieniu kolejnych etapów jego pozyskiwania:
Podzadania w Zadaniu badawczym nr 3: 3.1. Ocena wartości odżywczej wieprzowiny pozyskiwanej w modyfikowanych warunkach tuczu przy zastosowaniu w żywieniu świń różnych dodatków selenu 3.2. Możliwości zwiększenia zawartości kwasów tłuszczowych o właściwościach prozdrowotnych w mięsie wieprzowym 3.3. Optymalizacja genotypu i metod żywienia świń w celu pozyskiwania wieprzowiny o wysokiej zawartości składników bioaktywnych. 3.4. Wykorzystanie metod molekularnych do weryfikacji genetycznego podłoża cech jakości mięsa wieprzowego 3.5. Określenie komponentów rasowych dających możliwość uzyskania mięsa wieprzowego o standardach żywności funkcjonalnej 3.6. Wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego w żywieniu świń dla uzyskania wieprzowiny o cechach funkcjonalnych 3.7. Ocena przydatności kulinarnej i technologicznej wieprzowiny zależnie od genotypu, warunków utrzymania i żywienia świń Publikacje naukowe: 1. Blicharski T., Hammermeister A., Skrzymowska K., 2011 – Biożywność a „POLSUS”. InfoPOLSUS 11, 6-10.
Wykaz zadań badawczychBadania konsumenckie i eksperckie Pozyskiwanie mleka o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającego kryteria żywności funkcjonalnej Pozyskiwanie wieprzowiny o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającej kryteria żywności funkcjonalne Pozyskiwanie mięsa drobiu i jaj o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniających kryteria żywności funkcjonalnej Pozyskiwanie wołowiny i jagnięcina o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającej kryteria żywności funkcjonalnej Opracowanie kompleksowych, innowacyjnych technologii produkcji artykułów mleczarskich, wytwarzanych z mleka krów, kóz i owiec, spełniających kryteria żywności funkcjonalnej Ocena jakości surowca i przetworów z wieprzowiny w zakresie właściwości funkcjonalnych (wartości odżywczej, prozdrowotnej, fizykochemicznej i sensorycznej) z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz modyfikacji procesów technologicznych i warunków przechowywania Marketing i promocja wytwarzanych surowców i produktów obejmujący promocję znaków towarowych oraz analizę konkurencyjności przedsiębiorstw produkujących żywność |