Zadania badawcze

Zadanie badawcze nr 6: Opracowanie kompleksowych, innowacyjnych technologii produkcji artykułów mleczarskich, wytwarzanych z mleka krów, kóz i owiec, spełniających kryteria żywności funkcjonalnej

Kierownik Zadania: Dr hab. Emilia Bagnicka, prof. IGiHZ PAN, e-mail: e.bagnicka@ighz.pl

Jednostki realizująca: IGiHZ PAN (we współpracy z: Zakładem Doświadczalnym Instytutu Zootechniki PIB w Kołudzie Wielkiej, Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu)

Cel badań:

Celem badań w zadaniu nr 6 jest:

  • opracowanie asortymentu produktów mleczarskich z mleka krowiego, koziego i owczego mogących konkurować z produktami konwencjonalnymi, nie tylko pod względem walorów prozdrowotnych (funkcjonalnych) i smakowych, ale także ceny wyrobu;
  • opracowanie technologii pozyskiwania, kolekcjonowania i konserwacji aseptycznych preparatów siary krów z certyfikatem jakości, pozwalających na maksymalne zachowanie jej wartości biologicznej oraz wytworzenie zestawu preparatów siarowych przydatnych do wykorzystania we wspomaganiu układu immunologicznej zwierząt i człowieka w cenie konkurencyjnej dla obecnie istniejących.

Podzadania w zadaniu badawczym nr 6:

6.1. Opracowanie technologii produkcji wyrobów głównie z mleka krowiego i koziego o podwyższonej wartości funkcjonalnej

6.2. Opracowanie technologii produkcji przetworów z mleka owiec o podwyższonej wartości odżywczej i obniżonej alergenności

6.3. Opracowanie technologii produkcji bioaktywnych preparatów siary krów zachowujących parametry jej wartości biologicznej

Wykaz zadań badawczych

Zadanie badawcze nr 1

Badania konsumenckie i eksperckie

Zadanie badawcze nr 2

Pozyskiwanie mleka o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającego kryteria żywności funkcjonalnej

Zadanie badawcze nr 3

Pozyskiwanie wieprzowiny o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającej kryteria żywności funkcjonalne

Zadanie badawcze nr 4

Pozyskiwanie mięsa drobiu i jaj o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniających kryteria żywności funkcjonalnej

Zadanie badawcze nr 5

Pozyskiwanie wołowiny i jagnięcina o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającej kryteria żywności funkcjonalnej

Zadanie badawcze nr 6

Opracowanie kompleksowych, innowacyjnych technologii produkcji artykułów mleczarskich, wytwarzanych z mleka krów, kóz i owiec, spełniających kryteria żywności funkcjonalnej

Zadanie badawcze nr 7

Ocena jakości surowca i przetworów z wieprzowiny w zakresie właściwości funkcjonalnych (wartości odżywczej, prozdrowotnej, fizykochemicznej i sensorycznej) z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz modyfikacji procesów technologicznych i warunków przechowywania

Zadanie badawcze nr 8

Marketing i promocja wytwarzanych surowców i produktów obejmujący promocję znaków towarowych oraz analizę konkurencyjności przedsiębiorstw produkujących żywność