Zadania badawcze

Zadanie badawcze nr 5: Pozyskiwanie wołowiny i jagnięcina o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającej kryteria żywności funkcjonalnej

Kierownik Zadania: Prof. dr hab. Edward Dymnicki, IGiHZ PAN, e-mail: e.dymnicki@ighz.pl

Jednostki realizujące: IGiHZ PAN, IBPRS (we współpracy z: Zakładem Doświadczalnym Instytutu Zootechniki PIB w Kołudzie Wielkiej, Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie)

Cel badań:

Celem badań w zadaniu nr 5 jest opracowanie kompleksowej technologii produkcji wołowiny i jagnięciny, posiadających atrybuty żywności funkcjonalnej, z uwzględnieniem kolejnych etapów jego pozyskiwania:

  • systemu żywienia zwierząt i utrzymania
  • dodatków paszowych, wpływających na zwiększenie koncentracji składników bioaktywnych
  • oceny sensorycznej i wartości odżywczej wołowiny i jagnięciny

Podzadania w Zadaniu badawczym nr 5:

5.1. Wpływ wybranych suplementów diety na wartość odżywczą wołowiny

5.2. Ocena przydatności lokalnych ras bydła do produkcji wołowiny o podwyższonych walorach prozdrowotnych

5.3. Wpływ systemu utrzymania i wybranych suplementów diety na wartość odżywczą i prozdrowotną jagnięciny

5.4. Opracowanie metody produkcji kulinarnej jagnięciny z wykorzystaniem produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego

Wykaz zadań badawczych

Zadanie badawcze nr 1

Badania konsumenckie i eksperckie

Zadanie badawcze nr 2

Pozyskiwanie mleka o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającego kryteria żywności funkcjonalnej

Zadanie badawcze nr 3

Pozyskiwanie wieprzowiny o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającej kryteria żywności funkcjonalne

Zadanie badawcze nr 4

Pozyskiwanie mięsa drobiu i jaj o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniających kryteria żywności funkcjonalnej

Zadanie badawcze nr 5

Pozyskiwanie wołowiny i jagnięcina o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającej kryteria żywności funkcjonalnej

Zadanie badawcze nr 6

Opracowanie kompleksowych, innowacyjnych technologii produkcji artykułów mleczarskich, wytwarzanych z mleka krów, kóz i owiec, spełniających kryteria żywności funkcjonalnej

Zadanie badawcze nr 7

Ocena jakości surowca i przetworów z wieprzowiny w zakresie właściwości funkcjonalnych (wartości odżywczej, prozdrowotnej, fizykochemicznej i sensorycznej) z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz modyfikacji procesów technologicznych i warunków przechowywania

Zadanie badawcze nr 8

Marketing i promocja wytwarzanych surowców i produktów obejmujący promocję znaków towarowych oraz analizę konkurencyjności przedsiębiorstw produkujących żywność