Zadania badawczeZadanie badawcze nr 1: Badania konsumenckie i eksperckie Kierownik zadania: Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, SGGW w Warszawie, e-mail: krystyna_gutowska@sggw.pl Jednostka realizująca: SGGW w Warszawie Cel badań: 1. Określenie sposobu definiowania jakości surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego, hierarchii atrybutów przypisywanych żywności pochodzenia zwierzęcego, ze szczególnym uwzględnieniem czynników decydujących w opinii konsumentów o walorach prozdrowotnych i funkcjonalnych tej kategorii żywności. 2. Rozpoznanie postaw konsumentów w stosunku do wybranych kategorii produktów pochodzenia zwierzęcego spełniających kryteria żywności wysokiej jakości o cechach prozdrowotnych i funkcjonalnych oraz możliwych do zastosowania innowacji w odniesieniu do tej kategorii żywności. 3. Określenie akceptowalnego przez konsumentów poziomu cen wybranych innowacyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego. 4. Rozpoznanie za pomocą wywiadów indywidualnych z kluczowymi informatorami reprezentujących wybrane ogniwa łańcucha żywnościowego czynników procesowych, produktowych i marketingowych determinujących wdrażanie innowacji. Podzadania w Zadaniu badawczym nr 1: 1.1. Rozpoznanie sposobu rozumienia jakości produktów pochodzenia zwierzęcego wśród konsumentów oraz postrzeganych przez nich wyróżników jakości tej kategorii produktów. Diagnoza sposobu konceptualizacji i operacjonalizacji jakości produktów pochodzenia zwierzęcego 1.2. Określenie postaw konsumentów wobec możliwych do zastosowania innowacji w odniesieniu do produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego spełniających kryteria żywności wysokiej jakości o walorach prozdrowotnych i funkcjonalnych 1.3. Analiza skłonności konsumentów do zapłacenia wyższych cen za innowacyjne produkty pochodzenia zwierzęcego 1.4. Czynniki stymulujące i ograniczające wdrażanie innowacji do produktów pochodzenia zwierzęcego Wykaz zadań badawczychBadania konsumenckie i eksperckie Pozyskiwanie mleka o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającego kryteria żywności funkcjonalnej Pozyskiwanie wieprzowiny o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającej kryteria żywności funkcjonalne Pozyskiwanie mięsa drobiu i jaj o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniających kryteria żywności funkcjonalnej Pozyskiwanie wołowiny i jagnięcina o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającej kryteria żywności funkcjonalnej Opracowanie kompleksowych, innowacyjnych technologii produkcji artykułów mleczarskich, wytwarzanych z mleka krów, kóz i owiec, spełniających kryteria żywności funkcjonalnej Ocena jakości surowca i przetworów z wieprzowiny w zakresie właściwości funkcjonalnych (wartości odżywczej, prozdrowotnej, fizykochemicznej i sensorycznej) z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz modyfikacji procesów technologicznych i warunków przechowywania Marketing i promocja wytwarzanych surowców i produktów obejmujący promocję znaków towarowych oraz analizę konkurencyjności przedsiębiorstw produkujących żywność |